34. Festival „Deca među narcisima” 2026 na Zlatiboru – konkurs za osnovce otvoren do 10. aprila

Naslovna / Blog

34. Festival „Deca među narcisima” 2026 na Zlatiboru – konkurs za osnovce otvoren do 10. aprila
Objavljeno: 16.02. 2026.  

Trideset četvrti festival „Deca među narcisima” biće održan od 11. do 15. maja 2026. godine na Zlatiboru i u Čajetini. Ova tradicionalna manifestacija posvećena dečjem stvaralaštvu okuplja učenike, nastavnike i autore iz zemlje i inostranstva, a program se realizuje u Kulturnom centru Zlatibor i Domu kulture Čajetina.

Međunarodni literarni i likovni konkurs za osnovce

Povodom festivala raspisan je međunarodni literarni i likovni konkurs za učenike od prvog do osmog razreda osnovne škole. Konkurs podstiče kreativno izražavanje kroz pisanu reč i likovni rad, a teme za 2026. godinu su:

1. Pismo koje mi je poslalo moje buduće ja
2. Kad sreća progovori
3. Dan za osmeh
4. Sunčani trenutak
5. Potok srca žubori
6. Radoznalost me kopka
7. Kulturom se sav svet menja
8. Ne dam da detinjstvo spava

- Teme literarnog konkursa osmislila je kuma festivala, pesnikinja Ljiljana Andrić, učiteljica iz Krive Reke i autorka pet knjiga za decu, koja će ujedno učestvovati u pregledu pristiglih radova.

Propozicije i način slanja radova

- Likovni radovi treba da budu u formatu 20 x 20 cm, dok je tehnika izrade slobodna. Predviđeno je da likovni konkurs bude ilustracija literarnom radu, čime se podstiče povezivanje različitih vidova umetničkog izražavanja.

- Rok za slanje radova je 10. april 2026. godine.

- Literarne radove moguće je poslati elektronskim putem na adresu: decamedjunarcisima@gmail.com. Likovni radovi se šalju isključivo poštom na adresu: Kulturni centar „Zlatibor”, Aleksandra Karađorđevića 3, 31310 Čajetina.

- Na svakom radu obavezno je navesti ime i prezime učenika, naziv škole i kontakt telefon.

Festival za decu i porodicu na Zlatiboru

Festival „Deca među narcisima” predstavlja jednu od najznačajnijih dečjih kulturnih manifestacija u ovom delu Srbije. Ulaz na festivalske programe je besplatan, a sadržaji su namenjeni deci i odraslima.

Maj na Zlatiboru i u Čajetini i ove godine biće u znaku dečje mašte, umetnosti i radosti stvaranja. Vidimo se na festivalu.

Za smeštaj i boravak na Zlatiboru ove sezone, preporučujemo da odaberete neki od naših La Vista apartmana sa Spa centrom. Akcija na preostale termine u Apartman 13 u Rujanskoj ulici, a za više informacija možete nas kontaktirati direktno preko viber-a ili whats app-a.